top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKato Van Gompel

4 bijgelovige tradities bij huwelijken

Trouwen is iets prachtig en de bruiloft is wellicht de mooiste dag van jullie leven. Wisten jullie dat er enkele bijgelovige tradities zijn bij huwelijken die ontzettend vaak voorkomen? We leggen er graag een paar uit in deze blog.

Fotograaf: Speaking through Silence


1 De bruid zien voor het huwelijk

Het zien van de bruid in haar jurk voor de ceremonie wordt vaak vermeden. Volgens het bijgeloof brengt dit namelijk ongeluk. Tegenwoordig is deze traditie niet meer gebaseerd op geluk of ongeluk, maar willen de koppels hun outfit nog geheim houden tot het moment waarop ze er piekfijn uitzien.


2 Something old, something new, something borrowed & something blue

Deze traditie is heel populair bij de bruiden. Iets 'ouds' staat voor de band met het verleden en meer bepaald voor het huwelijk van je mama of grootmoeder. Dit kan bijvoorbeeld een ring of medaillon zijn en die je draagt op jullie speciale dag. Iets 'nieuws' staat dan weer voor de hoop en het nieuwe begin dat jullie huwelijk symboliseert. Iets nieuw dragen is meestal niet moeilijk op een trouwfeest, aangezien de trouwjurk meestal wel nieuw is. Iets 'geleend' staat voor de zegen of het geluk dat je krijgt van familie of vrienden. Dit kan van alles zijn, zoals een armband of een kettinkje of een kousenband bijvoorbeeld. Iets 'blauws' staat voor trouw en eeuwige liefde. Ook hier kan je iets naar eigen voorkeur kiezen. Het hoeft ook niet altijd zichtbaar te zijn, denk aan blauwe lingerie, een blauw lintje in je haar of misschien wel blauwe nagellak.


3 Het gooien van het bruidsboeket

Sommige vrouwen kiezen ervoor om hun bruidsboeket in het publiek van ongetrouwde gasten te gooien. De traditie zegt dat diegene die het boeket vangt, de volgende zal zijn die zal trouwen. Dit is ook een leuke manier om een beetje actie in je trouwfeest te brengen. Tegenwoordig zijn er ook leuke variaties op het gooien van het bruidsboeket, zo geeft de bruid bijvoorbeeld zelf het boeket aan een bepaalde gast, die dan meteen ten huwelijk gevraagd wordt door haar partner.


4 Het dragen van wit door de gasten

Het dragen van wit door gasten wordt in sommige culturen beschouwd als ongepast, omdat het de kleur is die traditioneel voorbehouden is voor de bruid. De witte kleur wordt namelijk geassocieerd met zuiverheid en onschuld. Nog een leuk weetje: het dragen van een witte bruidsjurk is begonnen bij Queen Victoria. Daarvoor droeg de bruid de mooiste en beste jurk die ze had, ongeacht de kleur van de jurk.


Of je nu gelooft in bijgeloof of niet, huwelijken zitten er duidelijk vol van. Of je deze oude tradities nu omarmt of ervoor kiest om nieuwe tradities te creëren, het geluk van jullie als bruidspaar staat sowieso centraal op jullie speciale dag!


Veel liefs,

Stefanie en Kato


Graag een kennismakingsgesprek inplannen met ons? Dat kan zeker en vast! Kies een datum en tijdstip dat voor jullie past via de volgende link.


Wat bespreken we tijdens zo'n kennismakingsgesprek?

Tijdens dit gesprek kunnen we elkaar leren kennen, een goede match is nl. super belangrijk want we gaan nauw samenwerken met elkaar naar een van de mooiste momenten uit jullie leven.


Daarnaast is een kennismakingsgesprek er om vragen te stellen en inzicht krijgen in jullie verwachtingen. We bespreken jullie wensen en behoeften en bekijken welke formule het beste aansluit bij jullie verwachtingen. Op maat werken, kan zeker en vast!


Tenslotte bespreken we onze werkwijze zodat jullie een idee hebben hoe wij werken.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page