top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWondrous Weddings & Event

Waar dienen jullie rekening bij te houden met de wettelijke trouw?

Bijgewerkt op: 6 jun. 2021

Wanneer jullie willen trouwen, moeten jullie rekening houden met een aantal zaken. En één van die zaken is de gemeente om jullie huwelijk officieel te voltrekken. Maar waar moeten jullie precies op letten voor jullie wettelijke trouw. Wij hebben voor jullie enkele zaken opgesomd.

De aangifte

In de meeste gemeenten kunnen jullie ten vroegste 6 maanden en ten laatste 14 dagen voor jullie gewenste trouwdatum een aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze aangifte moeten jullie doen in de gemeente waar een van jullie woont of is ingeschreven in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister.

In sommige gemeente kan dit al eerder. Neem dus zeker eens contact op met jullie gemeente voor wat meer informatie hierover.


Voor de aangifte in te dienen, moeten jullie een aantal zaken meenemen zoals o.a.:

  • Geboorteakte

  • Identiteitskaart

  • Huwelijkscontract (indien van toepassing)


Geen tijd om met twee te gaan? Geen probleem! Ook een van jullie twee kan dit in orde brengen, maar dan dient de andere partner wel een gelegaliseerde volmacht voor te leggen om aan te geven dat hij/zij hiermee akkoord gaat.


Zijn jullie niet ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister? Dan hebben jullie de volgende extra documenten nodig:

  • Bewijs van nationaliteit

  • Bewijs van ongehuwde staat of eventueel van ontbinding of nietigverklaring van een vorig huwelijk

  • Bewijs van woonst


De huwelijksvoltrekking

Nadat jullie de aangifte hebben gedaan, is het wachten tot die grote dag.

De burgemeester of de schepen van de burgerlijke stand staat in voor de huwelijksvoltrekking. Bij die huwelijksvoltrekking kunnen ook jullie getuigen aanwezig zijn. Ieder mag maximum 2 getuigen hebben. Deze getuigen kunnen mee de huwelijksakte ondertekenen om de huwelijksvoltrekking officieel te maken. Jullie kiezen zelf of jullie voor getuigen willen opteren.

Van zodra het ja-woord is gegeven, zijn jullie door het huwelijk verbonden met elkaar!

Hierna gaat de de ambtenaar de huwelijksakte opmaken en krijgen jullie een trouwboekje. Later kunnen bijvoorbeeld in dit trouwboekje jullie kinderen worden ingeschreven en eventueel de parochie waar het kerkelijke huwelijk werd ingezegend.


Het budget

Hoeveel moeten jullie nu uitrekenen voor het wettelijk huwelijk? In de meeste gemeente hangt heel veel af van de weekdag. Jullie kunnen het dus zo goedkoop of duur maken als jullie zelf willen. Meestal is trouwen in de week gratis en trouwen in het weekend betalend. Al kan dit van gemeente tot gemeente afhangen.


Een kost die jullie meestal wel betalen is het trouwboekje. Deze kost varieert tussen 10 en 25 euro. Dit is opnieuw afhankelijk van de gemeente waar jullie trouwen.Graag wat meer informatie over dit onderwerp? Stuur ons berichtje of mailtje naar wondrousweddings.events@gmail.com

Lots of love

Anne-Sophie

Stagiaire bij Wondrous Weddings & Events434 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page