top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverWondrous Weddings & Event

Hoe kies je de juiste fotograaf voor jullie trouwfeest?

Jullie trouwfoto's gaan levenslang mee dus het kiezen van een goede fotograaf die aan jullie wensen voldoet is heel belangrijk. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat je een goede klik hebt met de fotograaf, dat het portfolio jullie aanspreekt en dat de fotograaf zich ook helemaal kan vinden in jullie stijl en thema. Wondrous Weddings & Events sprak met Tara van Studio Loupe Photography. Zij gaf ons allerlei tips & tricks die jullie helpen met de zoektocht van de perfecte trouwfotograaf. 

Foto: Studio Loupe Photography

Vastleggen van een trouwfotograaf

Het vastleggen van een trouwfotograaf doe je best zo snel mogelijk. De meeste koppels beginnen hun zoektocht een jaar op voorhand en leggen die dan ook vaak al vast. Hoe langer je wacht, hoe minder kans je hebt dat de fotograaf die jullie wouden nog beschikbaar is. 


Timing van de trouw speelt ook een belangrijke rol bij het vastleggen van een trouwfotograaf.  Trouwen jullie in het hoogseizoen? Dan ben je er beter snel bij. Trouwen jullie in het laagseizoen? Dan heb je normaal gezien iets meer tijd. Vanaf je weet wanneer je gaat trouwen en wie je als fotograaf wil nemen kan je best zo snel mogelijk contact opnemen. 


Ben je nog last minute op zoek naar een trouwfotograaf? Contacteer zo snel mogelijk diegene die je op het oog hebt om te vragen of deze nog een plekje vrij heeft. Misschien heb je geluk en anders kan hij/zij je iemand anders aanraden in dezelfde stijl.Keuze maken tussen trouwfotografen

Het is belangrijk om jullie stijl te bepalen, maar ook het thema van jullie trouwfeest. Elke fotograaf heeft een eigen manier van werken en bewerkt de foto’s op een andere manier. Zoek iemand waarvan jullie vinden dat de stijl perfect bij jullie past. Bekijk de portfolio’s van enkele fotografen en kijk welke jullie het meeste aanspreekt. 


Wanneer je iemand gevonden hebt die je aanspreekt, is het belangrijk om deze persoon te contacteren én om een kennismakingsgesprek met hem of haar te doen. Tijdens zo'n kennismakingsgesprek kom je verschillende dingen te weten. Je leert meer over de werkwijze van de fotograaf, je komt te weten wat je allemaal krijgt voor je geld en je doet een praatje met elkaar zodat je kunt zien of jullie een klik hebben. Dat laatste is heel belangrijk, want de fotograaf zal jullie de hele dag volgen. Het is heel belangrijk om je buikgevoel te volgen, want je wil geen trouwfotograaf waarbij je geen klik hebt.  Als het een gezellige babbel is en je hebt het gevoel dat je jezelf kan zijn, dan zit je

goed. Normaal gezien stelt de fotograaf zelf voor om zo’n gesprek te doen, want het is voor beide partijen belangrijk dat die match er is. 

Foto: Studio Loupe Photography

De interessantste uur-pakketten voor een trouwfeest

De meeste fotografen hebben een aantal uur-pakketten. Alles hangt natuurlijk af van hoe jullie dag eruit gaat zien. Beginnen jullie al ’s ochtends vroeg met het klaarmaken en duurt jullie feest een volledige dag? Of beginnen jullie pas in de namiddag met een ceremonie? Het beste is om minstens 6 à 8 uren te rekenen om een volledig beeld en verhaal van jullie dag te kunnen maken. Veel koppels kiezen echter voor een 12 uren pakket of komen zelfs bij 14 uren uit als hun feest een volledige dag duurt. De uren tellen al snel op. 


Je kan er ook voor kiezen om op voorhand al eens een loveshoot te doen met je fotograaf. Op die manier leer je elkaar al wat beter kennen én heb je ineens mooie foto’s voor je save the date kaartje. Sommige fotografen zullen je hiervoor een kleine korting geven als je een huwelijk bij hen hebt geboekt.Aantal fotografen

De keuzen tussen 1 of meerdere fotografen is een keuze die van jullie afhangt. 1 fotograaf kan perfect jullie hele dag mooi in beeld brengen. Als er een tweede fotograaf aanwezig is dan heeft dat als voordeel dat er bij het klaarmaken iemand bij de bruid en iemand bij de bruidegom kan blijven (of bij de twee bruiden of bruidegoms natuurlijk).


Er kunnen dan tijdens de ceremonie ook foto’s genomen worden vanuit verschillende hoeken, al zal de fotograaf die alleen komt ook rondlopen om verschillende perspectieven te laten zien. Let er wel op dat je aan jouw gekozen fotograaf vraagt of zij een tweede fotograaf kunnen regelen. Zo ben je zeker dat hij/zij iemand kiest waarop ze kunnen rekenen en dat ze goed zijn ingespeeld op elkaar. Het laatste wat je wilt is dat ze heel de tijd in elkaars beeld lopen. 


Natuurlijk moet je ook weten dat als je kiest voor een extra fotograaf, je ook meer zal moeten betalen. Als dit niet het geval is kan je je vragen stellen over de kwaliteit en ervaring van de fotografen.

Foto: Studio Loupe Photography

De vergetelheid van koppels

Een trouw is een supermooie gebeurtenis en foto’s zijn vaak een van de mooiste herinneringen die je hieraan overhoudt. Koppels willen vaak besparen op een trouwfotograaf, terwijl de foto’s eigenlijk iets zijn dat echte waarde geeft achteraf. 

Besparen op de fotograaf is besparen op kwaliteit, service en wat je ervoor in de plaats krijgt. Eén grote tip: doe dat gewoon niet!


Nog een tip: laat een album maken door je fotograaf! Dit is deel van de herinnering die je overhoudt en alleen professionele fotografen hebben toegang tot de beste leveranciers om kwalitatieve albums te maken. Geloof me, het is het geld meer dan waard!Het auteursrecht van de fotograaf

Een fotograaf heeft altijd de auteursrechten op de foto’s die hij/zij genomen heeft.

Voor een huwelijk wil dit zeggen dat je de foto’s zal krijgen en mag gebruiken voor persoonlijk gebruik en om aan je familie/vrienden te geven. Je mag ze niet gebruiken voor commerciële doeleinden, verder bewerken, laten publiceren in een magazine zonder toestemming van de fotograaf, … De fotograaf mag de foto’s wel gebruiken om zijn/haar portfolio te updaten of promoten. Indien je hier problemen mee hebt, dan kan je best op voorhand contact opnemen met jouw fotograaf of de fotograaf die je zou willen kiezen.

Foto: Studio Loupe Photography

Ontvangst van de trouwfoto’s


Meestal moet je 6 à 8 weken wachten op je trouwfoto’s. Zeker in het hoogseizoen kan je deze termijn verwachten. In het laagseizoen kan je je foto’s al iets sneller verwachten.


Wat belangrijk is om te weten is dat de fotograaf voldoende tijd moet hebben om de beste foto’s die het hele verhaal weergeven te selecteren en deze stuk voor stuk zorgvuldig te bewerken. Dat kost tijd en er zijn ondertussen ook nog andere lopende opdrachten. Vaak krijg je wel al een preview in de eerste week na je trouwdag.


Ben jij al wat wijzer geworden uit deze blog en misschien nog opzoek naar een fotograaf? Neem zeker eens een kijkje op de website of sociale media van Tara van Studio Loupe Photography. Zij zorgt ervoor dat jullie fantastische dag op beeld komt en geeft jullie prachtige foto’s en mooie herinneringen aan jullie trouwdag. 


Lots of love

Wondrous Weddings & Events

155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page